Att vara en bra ledare – för sig själv och för andra

I en tid då ord som effektivitet, möjlighet och flexibilitet känns som fokus för mycket av det vi gör, både i arbetslivet och privat, kan ord som tid, prioritering och reflektion lätt hamna i skymundan. Våra flexibla arbeten låter många av oss arbeta varifrån som helst- om det är på bussen, hemifrån, från vårt öppna kontorslandskap eller solstolen - för hur många har inte hört kollegan säga ”Jag tar med datorn på semester, så kan jag hålla lite koll på min mailbox”?
 
Många tror att ju mer vi jobbar desto mer effektiva är vi och desto mer bidrar vi till vår organisation. Visst borde det vara så? Ju mer tid man lägger in, desto fler kunder man träffar, ju fler fall man hanterar, desto fler samtal man tar så måste man ju logiskt sett vara mer effektiv och bidra mer, eller hur?! Vi springer snabbare, gör mer, träffar fler och glömmer det viktigaste. Att ta ett steg tillbaka - reflektera, utvärdera, prioritera och agera. Inte för att skapa mer av det vi har haft förr, utan för att skapa smartare lösningar för det som komma skall d.v.s. hållbara lösningar för framtiden, dess utmaningar och problem. Hållbara lösningar för oss som människor, så att vi inte behöver jobba på ett sätt som bidrar till att sjukskrivningstalen för stressrelaterad ohälsa fortsätter att stiga i en skrämmande takt.
 
Jag har sagt det så många gånger- ”Man blir inte smartare ju mer man jobbar!” men jag glömde att lyssna på mitt eget råd. Jag var en av dem som jobbade slut på mig själv - inte för att någon tvingade mig men för att det fanns så mycket roliga möjligheter, en flexibilitet att jobba hur mycket och varifrån som helst och i ett försök att vara väldigt effektiv. Det är nu två år sedan och jag har sedan dess övat mycket på att reflektera, prioritera och lägga min tid på det som skapar mest värde.
 
Du kan inte leda dig andra längre än du har lett dig själv.
 
Om du vill ha tips, tricks och idéer på hur du kan leda dig själv bättre och hantera din stress på ett sätt som minskar den, är du varmt välkommen på mitt event på Media City Evolution i Malmö den 25 mars – mer info och anmälan i länken här.

Vill du ha mer information eller inspiration till hur ni i din organisation kan jobba hälsofrämjande med både kultur och struktur är du varmt välkommen att kontakta mig

Photo by Yeshi Kangrang on Unsplash

Kommentera gärna: